СУ “Владимир Димитров - Майстора” е духовният светилник на град Кърджали,  съчетание  от автентичност, богата история и традиции, магия  от картини и звукове  в  бъдещето.

       Най – ценното богатство на  нашето  училище  е  самобитният талант на нашите деца, уникалната смесица от музика и изкуство.

 

Когато се наливаха основите

       Нашето училище е едно от най-младите в региона. Проектирано е от ТПО-гр. Кърджали през 1974г. Необходимостта му е продиктувана от нарастването на кв. „Веселчане” във връзка със създалата се в съседство промишлена зона. Тържественото  откриване е на 15.09.1980 г. Две години по-късно са завършени и приведени в действие физкултурен салон и плувен басейн.

    Създаването на новото училище съвпада с честването на 100-годишнината от рождението на обществения и политически деец Георги Димитров, поради което носи името му.

         През първата учебна 1980 -1981 година то съществува като основно.

      Училище „Георги Димитров” наследява учителски колектив от 35 човека от ОУ „Никола Йонков Вапцаров”, а с новоприетите - 46. През първата година 836 ученика са разпределени в 24 паралелки от І до VІІІ клас и 4 групи предучилищно възпитание. През 1988-89 учебна година паралелките са вече 51, а учителите - 85.

       Първият директор на училището е Александър Комсийски. Заедно със заместник-директора Тинка Дялкова умело сплотяват новия колектив пред трудностите около завършване и откриване на училището и внедряват новата образователна система І-ІІІ клас и І степен на ЕСПУ.

 

Пътят през годините

1981г.

·     Училището прераства в ЕСПУ и в него се обучават ученици в паралелки с педагогическа насоченост.

·        Сключва се шефство с МЗ „Бреза”. В пионерския завод работят 158 деца с научен ръководител Кирил Харитов

·       Поставя се началото на детски танцов състав „Гусларче” с худ. ръководител Стоян Богданов и на куклен състав с худ. ръководител Цонка Точева

·  Експедиционният отряд „Н. Й. Вапцаров” с ръководител Здравка Пеева става носител на значките „Опознай родния край”, „Опознай социалистическата си родина”, „Млад турист”

1982г.

·       Пионерският завод към МЗ „Пневматика” чества 5 години от създаването си. В него работят 150 деца с ръководител Мария Кочева.

·       За втори път клубът по ТНТМ с ръководител Анастас Петров е окръжен първенец

1983г.

·    По инициатива на художника и учителя по изобразително изкуство Хари Атанасов  се събира единствената в България училищна картинната галерия. Картинният фонд „1300 години България” се състои от оригинали на българските художници Стоян Венев, Иван Христов, Иван Узунов, Александър Поплилов и редица други творци, които подаряват свои творби за фонда на галерията. От 2002 г. галерията има собствено помещение в сградата на училището.

1984г.

·     Създава се ДВГ „Дъга”, получила признание в страната и чужбина. Художествен ръководител е Снежана Полихронова, диригент - Виолета Антонова, а многогодишен сътрудник на групата - композиторът Димитър Кърнолски. Малките певци имат десетки концерти, много участия в телевизионни предавания, няколко дългосвирещи плочи.

1986г.

·       За първи път се осъществява прием в паралелка VІІІ кл. с профил „Изкуства”. Първият випуск художници и музиканти се дипломира през 1990 г. Оттогава до днес в училището се възпитават много поколения млади таланти, които са преминали и индивидуално обучение по различни музикални инструменти: пиано, китара, кавал, ударни инструменти, акордеон, цигулка, кларинет, гъдулка, гайда, народно пеене, класическо пеене.

1990г.

·        Осъществява се прием по специалността „Приложни изкуства”. В специално оборудваните кабинети по керамика и дърворезба учениците са посветени в тайните на приложното изкуство от преподавателите Ивета Стоянова и Димитър Ванев.

·     Открива се паралелка със специалност „Икономика”, чийто последен випуск се дипломира през 2002г.

1991г.

·        Училището е вече СОУ „Георги Димитров”.

1995г.

·     Училището е преименувано и сега носи името на големия български художник  Владимир Димитров – Майстора.

1999г.

·        Разкрива се паралелка със специалнаст „Изкуство с английски език”

2000г.

·        Първо и второ място на международния конкурс за класическа музика в Одрин за Ренал Икбал и Яница Тунтова с преподавател Мариана Матева

2002г.

·    Открива се първата по рода си училищна художествена галерия, обособена в самостоятелно помещение. В нея намират място оригинали на прочути български автори – Александър Поплилов, Стоян Венев, Васил Стоилов, Любен Зидаров. Там, сред картините на известни творци могат да се видят и произведения на изявени ученици от паралелките по изобразително изкуство и керамика.

·        Призови места  на Националния конкурс „Орфеево изворче”, „Орфеева дарба”, Детски фолклорен конкурс-Варна, Стара Загора, София, Хасково, Търново за фолклорна група „Родопчанка” с худ. ръководител Пенка Атанасова. Многобройни са наградите на солистите Антоанета Лефтерова, Росица Белева, Десислава Назърова, Петя Красимирова, Ани Желева.

2004г.

·        Стартира работата по международния проект „Сократ-Коменски” на тема „Свързаните общества – творчество, вдъхновение, сътрудничество, отражение”. Тя се осъществява на базата на детското творчество: изобразително изкуство и музика в начален курс, като дава възможност за обмяна на опит между преподавателите и осъществява контакт между деца от различни страни. Сътрудничеството продължава 3 години. Проектът е награден със сертификат за качество от Министерството на образованието, младежта и науката и Центъра за развитие на човешките ресурси в София.

 

  • ·  За 60-годишнината от рождението на писателката Петя Караколева учители съставят книжката „Приказно албумче” с нейни стихове. Тя е илюстрирана с чудесните рисунки на малките художници от ІІ,ІІІ и ІV клас.

 

·   Започва издаването на училищния вестник „Майстори” с редактор Керка Петкова

2005г.

·        На състезанието „Ателие физика” с балканско участие наши ученици, подготвени от учителката по физика Видка Димитрова печелят първо място.

·       Ученици от ХІІ кл. с помощта на учители  изработват кратък филм - представяне на училището послучай 25-годишнината от създаването му.

2006г.

·     Създава се ВИС „От А до Я” с художествен ръководител Мариана Матева. Класическото трио от пиано - Нури Нури, цигулка - Кязим Хасан, китара -Тихомир Петров и вокалистките Яница Тунтова и Румяна Сусуркова спечелват сърцата на публиката. За майсторското си изпълнение на филмова и класическа музика и песни на световно известни групи на концерти и градски мероприятия получават награда за високи постижения в областта културата.

2007г.

·        Млади талантливи художници от студио „Изящни изкуства” с преподавател Пенка Атанасова откриват в Арт галерия „Дар” самостоятелна изложба по повод завършването на 12 клас.

2008г.

  • ·        Стартира работата по проект „Младежки училищен театър”. Под ръководството на Димитрийка Ганчева на сцена са поставени.Нашенци” – по Чудомир и ”Коледни игри” – представени на сцената на читалище „Обединение”.

  • ·   Започва работа по проекта „Песните на моя етнос” под ръководството на учителя по музика Камен Арсов. Класират се 6 талантливи певци от ІІ до ХІ кл. Резултатът – диск с песни на различни народи, записани от тях, много настроение и приятелство.

  • · Лора Дялкова печели почетен диплом на международната изложба в гр. Лидице, Чехия с изработеното в ателието по  керамика пано на тема „Космос”

  •  · Невъзможно е да се изброят имената на всички изявени възпитаници,  но ние се гордеем с всеки от тях,  разкрил своя талант в нашето училище.  Думите на нашия директор Ангел Спасов ”Ние сме малко, но качествени”, намират блестящо потвърждение в изявите на нашите възпитаници.

  • 30 години

  • СОУ "Владимир Димитров - Майстора"

  •